Vinárstvo:
Tento príbeh začal keď som pred rokmi hľadal vinárstva do eShopu no netušil som, že sa z toho stane takzvaná bromance.
Po zatrúbení pred čarovným kamenným domom usadenom v prenádherných toskánskych kopcoch vyšiel von Robin. Vinár, farmár s tak úprimným pohľadom a úsmevom, že po silnom stisku rúk som sa cítil hneď ako keby sme sa poznali už dlhé roky. Bol čas obeda a tak ma pozval za ich stôl, zoznámil s jeho očarujúcou manželkou Ceciliou a detičkami. Pod stolom odfukoval ich nádherný psík Beethoven a my sme sa pustili do debaty, ktorá trvala do skorého večera. No a tak začalo naše krásne priateľstvo, ktoré trvá doteraz.
No ale poďme si povedať niečo o tomto prenádhernom mikro vinárstve.
História siaha do skorých 50 rokov no filozofiu, ktorú teraz zdieľa toto čarovné miesto si zobral pod svoj patronát v roku 2018 práve spomínaný Robin. Ako sám hovorí skúsenosť a zámer, ktorý v súčasnosti máme, sa zameriava na dialóg s prírodou a počúvanie jedinečného miesta. Le Masse sa stalo strediskom bádania, miestom konfrontácie a stretávania sa, rešpektovania prítomnosti a oceňovania budúcnosti.
Vášeň pre naše územie dala vznik projektu, ktorý je založený na postupoch a princípoch biodynamického poľnohospodárstva, nielen ako spôsob pestovania a produkcie, ale aj ako spôsob života a podpory v harmónii životného prostredia.
Považujeme sa za remeselníkov, a preto je každá fáza procesu maximálne manuálna, od zberu hrozna až po lisovanie v pivnici (bez použitia čerpadiel počas celej doby kvasenia).
Pri vinifikácii nepoužívame vybrané kvasinky, enzýmy ani baktérie a žiadne druhy aromatických prísad. Rešpektovanie prirodzených procesov premeny zabezpečuje zrod vína, ktoré je skutočným vyjadrením svojho územia.
Informácie:
Hrozno: 70 % Sangiovese, 20 % Canaiolo, 10 % Trebbiano
Zber: ručný zber, koniec septembra/začiatok októbra.
Fermentácia: s domácimi kvasinkami, podľa roku, medzi 25 až 30 dňami macerácie na šupkách, s ručným miešaním, v oceľových nádržiach, 15 a 20 hl, bez použitia siričitanov a čerpadiel počas celej doby fermentácie.
Zrenie: v oceľovej nádrži počas 5 mesiacov na ušľachtilých kaloch.
Rafinácia: vo fľaši min. 8 mesiacov.
Produkcia: 2500 fliaš 0,75l
Alkohol: 12,5%
Farba: mierne priehľadná rubínovo červená.
Nos: vôňa višní, červených ríbezlí a brusníc. S trochou vzduchu nájdete aj trochu sladkého droždia a suchých byliniek.
Oblasť výroby: Barberino Val dìElsa (Barberino Tavarnelle).
Nadmorská výška: 250 m n.m.
Vinice: 40-ročné rastliny s technikou Cordon.
Pôda: hlavne aluviálny skelet, piesok a íl.