Vinárstvo:
Ďalšia nádherná rodinná farmička v prekrásnom prostredí toskánskych kopcov.
Fattoria Corzano e Paterno je dvesto hektárová farma, ktorú vlastnia a prevádzkujú rodiny Gelpke a Goldschmidt. Založil ju švajčiarsky architekt Wendelin Gelpke. Farma sa nachádza v San Casciano Val di Pesa, zhruba na polceste medzi Florenciou a Sienou.
Navštívil som ju x krát a vždy sa mi ťažko odchádzalo a to z dôvodu, že členovia rodiny ako aj zamestnanci boli veľmi pohostinní. No a nezabudnime fakt, že sa venujú trom veľmi chutným aktivitám. Výrobe olivového oleja, skvelých syrov z ovčieho mlieka a samozrejme úžasného toskánskeho vínka.
Pestovanie odrôd hrozna siahajú od typických pre oblasť Chianti ako sú Sangiovese, Canaiolo, Malvasia a Trebbiano až po zahraničné odrody Cabernet Sauvignon, Merlot a Chardonnay.
Informácie:
Hrozno: 55% Chardonnay, 20% Petit Manseng, 10% Semillon, 10% Savignon Blanc, 5% Trebbiano Malvasia.
Zber: ručný zber kedy je hrozno hneď po zbere schladené a v zápätí spracované.
Fermentácia: Hrozno sa jemne lisuje na strapcoch a mušt sa dekantuje 24 hodín. Teplota sa kontroluje počas fermentácie a udržiava sa medzi 15 °C a 18 °C.
Po fermentácii je víno stočené a udržiavané na jemných kaloch 4-5 mesiacov.
Produkcia: 27000 fliaš 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Farba: jemne zlatistá.
Vôňa: Vôňa je bohatá na biele kvety a citrusové plody s nádychom citrónového koláča.
Chuť: Je intenzívne ovocná, no zároveň svieža a minerálna. Spárujte s pečenou hydinou a všetkými druhmi morských plodov, ako aj s rôznymi syrmi.
Výrobná oblasť: San Casciano in Val di Pesa.
Nadmorská výška: 300 m.n.m.
Vinice: poloha medzi Florenciou a Sienou.
Pôda: mix íľovitej s piesočnou