Vinárstvo:
Tento príbeh začal keď som pred rokmi hľadal vinárstva do eShopu no netušil som, že sa z toho stane takzvaná bromance.
Po zatrúbení pred čarovným kamenným domom usadenom v prenádherných toskánskych kopcoch vyšiel von Robin. Vinár, farmár s tak úprimným pohľadom a úsmevom, že po silnom stisku rúk som sa cítil hneď ako keby sme sa poznali už dlhé roky. Bol čas obeda a tak ma pozval za ich stôl, zoznámil s jeho očarujúcou manželkou Ceciliou a detičkami. Pod stolom odfukoval ich nádherný psík Beethoven a my sme sa pustili do debaty, ktorá trvala do skorého večera. No a tak začalo naše krásne priateľstvo, ktoré trvá doteraz.
No ale poďme si povedať niečo o tomto prenádhernom mikro vinárstve.
História siaha do skorých 50 rokov no filozofiu, ktorú teraz zdieľa toto čarovné miesto si zobral pod svoj patronát v roku 2018 práve spomínaný Robin. Ako sám hovorí skúsenosť a zámer, ktorý v súčasnosti máme, sa zameriava na dialóg s prírodou a počúvanie jedinečného miesta. Le Masse sa stalo strediskom bádania, miestom konfrontácie a stretávania sa, rešpektovania prítomnosti a oceňovania budúcnosti.
Vášeň pre naše územie dala vznik projektu, ktorý je založený na postupoch a princípoch biodynamického poľnohospodárstva, nielen ako spôsob pestovania a produkcie, ale aj ako spôsob života a podpory v harmónii životného prostredia.
Považujeme sa za remeselníkov, a preto je každá fáza procesu maximálne manuálna, od zberu hrozna až po lisovanie v pivnici (bez použitia čerpadiel počas celej doby kvasenia).
Pri vinifikácii nepoužívame vybrané kvasinky, enzýmy ani baktérie a žiadne druhy aromatických prísad. Rešpektovanie prirodzených procesov premeny zabezpečuje zrod vína, ktoré je skutočným vyjadrením svojho územia.
Informácie:
Hrozno: 100% Canaiolo
Zber: ručný do debničiek koncom septembra.
Fermentácia: s domácimi kvasinkami, podľa ročníka, 35/40 dní kvasenie na šupkách bez kontroly teploty, ručné miešanie v 15 hl oceľovej nádrži, bez použitia čerpadiel a sulfitov po celú dobu kvasenia.
Zrenie: 6 mesiacov v oceľovej nádrži, rafinácia vo flaši po dobu 1 roka.
Produkcia: 2500 fliaš 0,75 l
Alkohol: 13%
Farba: bledá rubínovo červená farba.
Nos: kytica zrelého červeného ovocia, čierneho korenia a ruží.
Oblasť výroby: Barberino Val D’elsa (Barberino Tavarnelle).
Nadmorská výška: 320 m n.m.
Vinice: vysadené v roku 1961, technika Cordon.
Pôda: stredná zmes, hlavne piesok a íl.