Vinárstvo:
Tento príbeh začal keď som pred rokmi hľadal vinárstva do eShopu no netušil som, že sa z toho stane takzvaná bromance.
Po zatrúbení pred čarovným kamenným domom usadenom v prenádherných toskánskych kopcoch vyšiel von Robin. Vinár, farmár s tak úprimným pohľadom a úsmevom, že po silnom stisku rúk som sa cítil hneď ako keby sme sa poznali už dlhé roky. Bol čas obeda a tak ma pozval za ich stôl, zoznámil s jeho očarujúcou manželkou Ceciliou a detičkami. Pod stolom odfukoval ich nádherný psík Beethoven a my sme sa pustili do debaty, ktorá trvala do skorého večera. No a tak začalo naše krásne priateľstvo, ktoré trvá doteraz.
No ale poďme si povedať niečo o tomto prenádhernom mikro vinárstve.
História siaha do skorých 50 rokov no filozofiu, ktorú teraz zdieľa toto čarovné miesto si zobral pod svoj patronát v roku 2018 práve spomínaný Robin. Ako sám hovorí skúsenosť a zámer, ktorý v súčasnosti máme, sa zameriava na dialóg s prírodou a počúvanie jedinečného miesta. Le Masse sa stalo strediskom bádania, miestom konfrontácie a stretávania sa, rešpektovania prítomnosti a oceňovania budúcnosti.
Vášeň pre naše územie dala vznik projektu, ktorý je založený na postupoch a princípoch biodynamického poľnohospodárstva, nielen ako spôsob pestovania a produkcie, ale aj ako spôsob života a podpory v harmónii životného prostredia.
Považujeme sa za remeselníkov, a preto je každá fáza procesu maximálne manuálna, od zberu hrozna až po lisovanie v pivnici (bez použitia čerpadiel počas celej doby kvasenia).
Pri vinifikácii nepoužívame vybrané kvasinky, enzýmy ani baktérie a žiadne druhy aromatických prísad. Rešpektovanie prirodzených procesov premeny zabezpečuje zrod vína, ktoré je skutočným vyjadrením svojho územia.
Informácie:
Hrozno: 100% Sangiovese
Zber: ručný zber začiatok/polovica októbra.
Fermentácia: s domácimi kvasinkami, podľa roku medzi 35 a 45 dňami macerácie na šupkách v malých oceľových nádržiach, bez regulácie teploty, ručného miešania a bez použitia čerpadiel a siričitanov počas celého obdobia
Zrenie: minimálne 1 rok vo francúzskych dubových sudoch 2,25 hl a 5 hl, kde víno samovoľne prechádza fermentáciou a dozrieva na ušľachtilých kaloch, ktoré sú prvých 5 mesiacov udržiavané v suspenzii pomocou batonnáže.
Rafinácia vo fľaši min 8 mesiacov.
Produkcia: 2500 fliaš 0,75l
Alkohol: 13,5%
Farba: sýto rubínovo červená s granátovými odtieňmi.
Vôňa: lesné plody, čokoláda.
Výrobná oblasť: Barberino Val d’Elsa (Barberino Tavarnelle).
Nadmorská výška: 320 m n.m.
Vinice: vysadené v roku 1985, Cordon.
Pôda: stredná štruktúrna, prevláda piesok a íľovitá hlina.